Čitajući ovih dana o našem planetu, ipak smo pronašli dobru stvar u ovom kaosu prouzrokovanom pandemijom virusa COVID-19. Majka priroda se oporavlja i to je uistinu pozitivna vijest koja nam daje nadu za spas planeta.

Čini se da su ljudi koji odlaze u izolaciju zbog pandemije koronavirusa jedna od stvari koja smanjuje naš utjecaj na ugljik. Zahvaljujući tome što manje izlazimo razine dušikovog dioksida koji uglavnom potječu iz ispušnih plinova iz vozila i količine čestica koje dolaze iz prometa i izgaranja goriva se vidljivo smanjuju!

Kako je sve počelo? Dan planeta Zemlje bio je jedinstveni odgovor na krizno stanje okoliša. Dana 22. travnja 1970. 20 milijuna Amerikanaca – tada 10% američke populacije – izašlo je na ulice kako bi prosvjedovali zbog ekološkog neznanja zahtijevajući promjene. Stoga je taj „Prvi“ Dan planeta Zemlje zaslužan za pokretanje modernog ekološkog razmišljanja, a sada je prepoznat kao najveći civilni događaj na planeti. Službeno, Dan planete Zemlje obilježava se od 1992. godine kada je tokom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru,  usklađen opsežni program mjera kojima je cilj održivi razvoj. Tema obilježavanja Dana planeta Zemlje 2020 je očuvanje klime. Ogromni izazovi, ali i ogromne mogućnosti djelovanja na klimatske promjene izdvojili su to pitanje kao goruću temu za ovu, 50. obljetnicu. Klimatske promjene predstavljaju jedan od najvećih izazova za budućnost čovječanstva. Možda ova situacija s koronavirusom malo pomogne. Što mislite?

Ova fotografija prikazuje djelić naše planete iznad Baraćevih špilja

 

Previous reading
Barać Caves open again for visitors on Monday, 11 May 2020
Next reading
THE CAVES ARE CURRENTLY CLOSED